Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2017 17:13 - Свекървата- майка или мащеха?
Автор: hrisr Категория: Лични дневници   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
1



 За свекървите може да се изпише доста материал. Те са онази така „любима“ част от ежедневието ни, с която запълваме следобедните срещи с приятелки на по чаша кафенце. Когато животът ти е прекалено сладък, съдбата неминуемо решава да ти натресе това природно чудо- свекървата

Нека да вметна, че има свекърви , които наистина се държат добре със снахите си. Че са модерни жени, които не робуват на правилото – щом е снаха, трябва да я смачкам като муха. Те се държат приятелски и трябва да си абсолютен темерут, за да не ги харесаш. За съжаление са като скъпоценните камъни- рядкост са, но си истински щастливец, ако ги имаш до себе си. Но действителността е съвсем различна в повечето случаи- злобна стара жена, която мрази всичко и всички, но най – най- много – снаха си. Защо и тя не знае, но е длъжна да я мрази. Ей така. За спорта.

Онзи ден ми попадна много интересна статия, която обясняваше произхода на думата „свекърва“. Означавало „своя кръв“ . Лично мен, честно казано, ме отвращава мисълта, да нарека чуждата жена „майко“. Нито се е грижила за мен, нито пък ме е обичала, камо ли да ме заобича тепърва, за да има привилегията да я нарека така. Ако я нарека „мамо“, това означава , че с половинката сме брат и сестра. И сме жертва на инцест. Ужас.

Тя е онзи тип човек ( силно казано ), който не се свени да се бърка в най- личните ти изживявания и моменти. За когото не важи правилото, че синът ѝ вече си има семейство и тя е излишна. Тя има право да звъни по всяко време на нощта, за да провери милото си детенце дали е нахранено, добре облечено на зимния ден, дали дрехите му са изпрани и изгладени. А пък тебе, както се казва, кучета те яли. И същото това чудо държи да го наричаш „майко“. Да бе, да.

Тя има право да раздава неискани съвети- как трябва да готвиш , но така, че на детето ѝ да му харесва. Нищо, че ти ненавиждаш люто. Да те учи как работи пералнята. Нищо , че по нейното време са прали на реката . Какво да готвиш- детенцето ѝ обичало крем карамел, а ти алергична или не към яйцата, СИ ДЛЪЖНА да му правиш. Иначе ще си имаш работа с нея.

Тя никога не казва добра дума за теб. Винаги ти си чуждата. Онази жена- паяк, която е оплела невинното ѝ момченце в мрежите си. И да ѝ се невиди, не пуска. Ти никога няма да си на неговото ниво, никога няма да бъдеш красива като него, добра, умна. Ти си просто онази приставка, която му пречи да си ходи при мама по всяко време.

Тя е онази жена, която се опитва да ти дава съвети как трябва да се грижиш за детето си. Тя имала опит с тия неща. Нейната майка така се грижела за нея . Да , но първо, това е събитие от Втората световна война. Второ, ти не си ми майка, за да ме учиш. Трето, сега са други времена и ако по-рано децата са къпани с яйца, сега си има шампоани. Пък и човек се учи от грешките си и оставя диря, когато не минава по утъпкана пътека.

Тя е тази, която пред теб се усмихва мило, а зад гърба ти бълва змии и гущери. И не се досеща, че може да чуеш думите ѝ. Обаче все пак трябва да я уважаваш. Длъжна си, тя е по-възрастна. Точка.

Тя е тази, която прави нещата по-добре от теб. Знае, че не можеш да плетеш чорапи ( калци- сериозно, защо така им казват? ) и всячески се опитва да те забие с това свое умение. А това, че си млада и имаш време да се научиш пак нищо не значи. Тя винаги ще прави нещата по-добре от теб.

Ти си длъжна да ходиш при семейството на сина ѝ всяка събота и неделя. Тоест, не си много длъжна, но ако не отидеш, той стои 5-6 часа и си заминава. А когато ти си там, тя, вярно ,че не може да те диша, но все пак е със сина си. Длъжна си да слушаш една история по двеста пъти. Особено ако жената е на възраст и то преклонна. Кажи – речи- Тутанкамон. Длъжна си да си мълчиш, когато те хапят . Длъжна си да слушаш какво голямо и кадърно семейство има. А ти си все едно някакво чучело там.

Понякога, макар и благородно, завиждам на жени, които са попаднали на добри свекърви. Които имат какво да си кажат и които не се преструват , че им е приятно, само за да не обидят половинката си.  За свекървите, които не слушат стари градски песни, а са модерни жени с класа и стил. Ако имате такава свекърва , пазете я. Иначе е страшно. 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hrisr
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5159
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930